امروزه ایجاد فضای سرسبز بر روی پشت بام و مناطق مختلف بسیار زیاد مور توجه و استقبال مردم قرار گرفته است اما در برخی مواقع وجود فضای کم علاقه مندان به این ایده ی طبیعت گرایانه را دو دل میکند. ما در این مقاله اطلاعاتی را با شما از اجرای روف گاردن کوچک روی پشت بام، تراس و دیگر جاهای مورنظرتان به اشتراک میگذاریم.
با ما همراه باشید.
روف گاردن
یک ایده مدرن در طراحی شهری که بر اساس طبیعت گرایی و سرسبزی فضا پایه گذاری شده است و روی پشت بام ها و تراس ها و دیوارهای منازل اجرا می شود روف گاردن ( بام سبز ) نامیده می شود. ایجاد یک فضای سرسبز و دلنشین بر روی پشت بام باعث می شود طبیعت زیبا در زندگی یکنواخت شهری وارد شود. بوسیله نصب چمن مصنوعی و انواع وسایل تفریحی و ورزشی، باربیکیو، آلاچیق، مبلمان ، آبنما و با کاشت گلهای زیبا می توانیم محوطه پشت بام را به مکانی زیبا و مفرح تبدیل کنیم.حتی اگر مساحت پشت بام شما کم باشد می توانید بر روی آن یک روف گاردن کوچک را اجرا کنید.
روف گاردن مزایای بیشماری دارد :
– فضای سرسبز و دل انگیز برای جمعهای دوستانه وخانوادگی
– کاهش گرما و آلودگیهای صوتی
– پاکسازی هوا و تولید اکسیژن توسط گیاهان
– ایجاد باغچه در پشت بام و کاشت انواع سبزیجات
– صرفه جویی در مصرف آب با ذخیره آب باران
– عایق حرارتی و رطوبتی
– زیباسازی فضای ساختمان و شهر
مراحل طرح ریزی و ایجاد روفگاردن کوچک
طراحی روفگاردن در دو مرحله انجام می گیرد. مرحله اول مرحله عمرانی می باشد که شامل اجرای ایزولاسیون و زهکشی است. ایزولاسیون متناسب با سقف سازه انجام می شود و برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل سقف صورت می گیرد. ایزوگام یا روش سنتی استفاده از قیر در این مرحله کارساز است.
بعد از ایزولاسیون یک لایه زهکشی بین لایه کاشت گیاهان و لایه محافظ آب بندی قرار می گیرد. این لایه زیر لایه فیلتر آب بوده و از نشت املاح آب به لایههای زیرین خاک جلوگیری میکند. همچنین زهکشی باعث می شود آب باران و آبهای اضافی ذخیره شده به آسانی خارج شوند. در واقع کار این سیستم جمع آوری آبهای سطحی است. در نتیجه وجود کانال خروج آب از الزامات زهکشی می باشد.
انتخاب عایق رطوبتی مناسب برای روف گاردن
انتخاب عایق رطوبتی مناسب برای روف گاردن حائز اهمیت است. عایقی که در مقابل تغییرات آب و هوا، نفوذ آب، برش و ساییدگی مقاوم بوده و به آسانی شکل بگیرد. با توجه به موارد گفته شده عایق PVC بهترین و ایمن ترین نوع عایق است. بطور کلی دوام مصالح بکار رفته از اهمیت بالایی برخوردار است.
لند اسکیپ یا اجرای فضای سبز و نصب تجهیزات مورد نیاز مانند چمن مصنوعی، باربیکیو، آلاچیق، آبنما، فلاور باکس و …. از مراحل بعدی کار است. نخستین بار در سال 1966 میلادی چمن مصنوعی در ورزشگاهی در هیوستون آمریکا جایگزین چمن طبیعی آسیب دیده شد. امروزه از چمن مصنوعی در زمینهای ورزشی، زمین بازی کودکان، پارکها و حتی در محوطه منازل و ادارات استفاده می شود. این محصول یک کفپوش سبزرنگ به شکل چمن طبیعی است که از مصالح صنعتی مانند پلی اتیلن، پلی پروپیلن و نایلون تولید می شود.
احداث روف گاردن کوچک در پشت بام
نکات مهمی در اجرای روف گاردن کوچک و بزرگ وجود دارد که رعایت آنها ضروری است. از جمله استفاده از خاک سبک فرآوری شده با جذب آب بالا و کاشت گلها و گیاهان مناسب اقلیم و مقاوم در فضای پشت بام. بهتر است از گیاهان بومی و سازگار با همان منطقه و درختچه های مقاوم در برابر بی آبی استفاده کرده و کودهای گیاهی نیز بطور کامل حذف شوند.
روف گاردن کوچک مناسب خانه هایی با متراژ پایین و آپارتمان های کوچک است. طراحی و اجرای روف گاردن در پشت بامهای کوچک به مراتب آسانتر و با صرف هزینه کمتری صورت می گیرد. بدلیل محدودیت متراژ کف پشت بام، باید حداکثر استفاده از دیوار ها و فضای عمودی شود. به جای بکارگیری فلاور باکس ، گلدانهای بزرگ ، آبنما ، مبلمان و تمام المانهایی که روی سطح پشت بام گذاشته می شوند می توان دیوار سبز ( Green Wall ) و اشیا قابل نصب روی دیوار بکار برد. چون متراژ کف پایین است و دیوارها فضا و جلوه بیشتری دارند.
رنگ، نور و گیاهان مناسب روف گاردن کوچک
استفاده از رنگ های روشن فضا را بزرگتر نشان می دهد. چمن مصنوعی،کفپوش چوبی در رنگهای روشن ، وسایلی چون میز و نیمکتهای تاشو و کمجا، فلاورباکس سفید برای فضاهای کوچک بسیار مناسب هستند.
استفاده از نور پردازی توسط لامپ های ریسه ای کوچک و در سقف های مشبک می تواند فضای بام را بزرگتر از حد واقعی نشان دهد. بکارگیری شیشه های ریلی در اطراف بام نیز به این مساله کمک می کند.
گیاهان ظریف و سبک بالارونده بر روی دیوار مانند پیچک گزینه مناسبی برای پشت بامهای کوچک هستند.
توجه داشته باشید که قرار دادن مبلمان بزرگ، آلاچیق، آبنمای شیشهای و سنگی، گلدان و گیاهان حجیم بر روی سطح روف گاردن کوچک سبب وارد آمدن خسارات گزافی به ساختمان می شوند.