عمق مناسب برای کاشت نهال چقدر است؟ تعیین عمق چاله یا به عبارتی ارتفاع چاله حفر شده برای کاشت نهال موضوعی بسیار ساده و در عین حال حائز اهمیت است.
چرا که نهال و شروع باردهی به آن وابسته است. علاوهبراین آشنایی با روش نگهداری از نهال نیز برای رشد بهتر و باردهی سریعتر ضرورت دارد.
انتخاب یک عمق مناسب برای کاشت نهال با توجه به ویژگیهایی مانند محل کاشت و نوع نهال صورت میگیرد. در ادامه قصد داریم به بررسی عمق مناسب برای کاشت نهال و روشهای نگهداری از نهال بپردازیم.
اهمیت عمق خاک در کاشت نهال
اهمیت انتخاب عمق مناسب برای کاشت نهال
مناسب نبودن عمق چاله برای کاشت نهال سرعت و کیفیت رشد نهال را تحت تاثیر قرار دهد. اهمیت ارتفاع چاله حفر شده برای قرار گیری نهال در آن به قدری است که عدم توجه به آن میتواند موجب از بین رفتن نهال شود.
در صورت انتخاب عمق مناسب به منظور کاشت نهال، آب کافی به ریشه میرسد. همچنین ریشه نهال به درستی در محل خود قرار میگیرد.
در واقع اگر عمق حفره برای کاشت نهال اندازه استانداردی داشته باشد، ریشه بیرون زدگی نخواهد داشت. دریافت مواد معدنی کافی توسط ریشه از دیگر مواردی است که اهمیت انتخاب عمق مناسب برای کاشت نهال را به خوبی نشان میدهد.برای مراقب از نهالتان و راه های جلوگیری از آفات میتوانید از یک مشاور گیاه پزشکی کمک بگیرید تا نهال شمتاا در شرایط کاملا سالم رشد کند.
اندازه عمق خاک برای کاشت نهال
نحوه تعیین عمق مناسب برای کاشت نهال
هر یک از انواع نهال برای رشد کافی باید در عمق مناسبی از زمین کاشته شوند. اما سوال این است که چگونه میتوان یک عمق مناسب برای نهال در نظر گرفت؟ ارتفاع مناسب چاله برای هر یک از انواع نهال چقدر است؟ برای انتخاب یک عمق مناسب به منظور کاشت نهال از انتهای ریشه تا ابتدای تنه نهال را در نظر بگیرید.
بنابراین برای کاشت نهال ارتفاع چاله مورد نظر باید با اندازه انتهای ریشه تا ابتدای تنه نهال تناسب داشته باشد. پس از انتخاب عمق مناسب با دو برابر کردن اندازه آن میتوانید عرض مناسب چاله را نیز به دست آورید.
روش دیگر تخمین عمق مناسب چاله برای کاشت نهال این است که پس از اندازهگیری طول ریشه آن را دوبرابر کنید. این اندازه در واقع همان ارتفاع مناسب برای کاشت نهال است.علت تفاوت در عمق مناسب چاله برای کاشت نهال به ابعاد ریشه نهال وابسته است.
به عبارتی برخی از نهالها دارای ریشه گستردهتری هستند. عمق مناسب برای کاشت برخی از انواع نهالها را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید.
نوع نهال عمق مناسب چاله بر حسب سانتیمتر
نهال گردو40 – 60
نهال انار 50 – 70
نهال بادام 60
نهال انگور 30 – 60
نهال گلابی 80 – 100
نهال آلو80
نهال گیلاس 40 – 70
نهال سیب 80 – 100
توجه داشته باشید که ارتفاعهای ذکر شده برای حفر چاله به منظور کاشت نهالها به صورت در نظر گرفته شدهاند. کاشت هر نهال در ارتفاع مناسب علاوه بررشد مناسب و باردهی می تواند در زمان اجرای فضای سبز دید بصری زیبایی داشته باشد به عنوان مثال ما می توانیم با کاشت نهال های هم ارتفاع در کنارهم چیدمان زیبایی را در محیط مورد نظر ایجاد کنیم .
عواما موثر در کاشت نهال
مهمترین عوامل موثر در تعیین عمق مناسب چاله برای کاشت نهال
در زیر هم به صورت جدول و هم به صورت متن عوامل موثر در تعیین عمق مناسب چاله برای کاشت نهال آورده ایم:
عامل موثر
توضیحات
تاثیر بر عمق چاله
نوع خاک
خاک سنگین (رسی)
نیاز به عمق بیشتر به دلیل نفوذپذیری کمتر
خاک سبک (شنی)
نیاز به عمق کمتر به دلیل نفوذپذیری بیشتر
نوع نهال
نهال با ریشه بزرگ
نیاز به عمق بیشتر برای جایگیری ریشه
نهال با ریشه کوچک
نیاز به عمق کمتر
محل کاشت نهال
باغ یا زمین باز
معمولاً نیاز به عمق بیشتر
گلخانه
معمولاً نیاز به عمق کمتر به دلیل شرایط محیطی کنترل شده
گلدان
عمق بستگی به اندازه گلدان و نوع نهال دارد
آب و هوا
مناطق خشک
نیاز به عمق بیشتر برای دسترسی به رطوبت
مناطق مرطوب
نیاز به عمق کمتر
بافت خاک
خاک متراکم
نیاز به عمق بیشتر برای ایجاد فضای مناسب ریشه
خاک نرم و حاصلخیز
نیاز به عمق کمتر
سن نهال
نهال جوان
نیاز به عمق کمتر
نهال مسن
نیاز به عمق بیشتر
انتخاب عمق مناسب برای کاشت نهال به فاکتورهای مختلفی وابسته است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نوع خاک: نوع خاک برای کاشت نهال از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. به عنوان مثال اگر خاک محل مورد نظر از نوع سنگین باشد، باید عمق بیشتری برای کاشت نهال در نظر گرفته شود. چرا که این خاکها از قدرت نفوذ پذیری کمتری برخوردار هستند.
انتخاب نوع گیاه در کاشت نهال
نوع نهال: همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم هر نهال اندازه ریشه متفاوتی دارد. بدیهی است که نهال با ریشه بزرگتر به عمق بیشتری برای کاشت نیاز دارد.
محل کاشت نهال: نهالها به طور معمول در باغ ، گلخانه و یا روف گاردن کاشته میشوند. البته در برخی موارد نیز میتوان نهال را در گلدان کاشت. عمق مناسب کاشت نهال در هر یک از مکانها متفاوت است. به عنوان مثال در فضای گلخانه به دلیل شرایط محیطی مناسب نهالها در عمق کمتری کاشته میشوند.بک نکته مهم درباره کاشت اولیه نهال را به نقل از سایت finegardening.com آورده ایم:
Plastic pots or containers are preferable to clay pots when starting seeds, as they retain moisture more consistently. Wide, shallow containers prevent both overcrowding of seedlings and excessive moisture around fragile, young roots. Plants that resent root disturbance when transplanted are best sown into small, individual containers like cell packs or plug trays.
Recycled plastic containers, like empty yogurt or margarine tubs, work well, too, provided you’ve poked holes in the bottom for drainage.No matter what type of container you use, it must be clean and free of pathogens. To sanitize a container, soak it in a 10 percent bleach solution for 15 minutes and let it air dry
گلدان ها یا ظروف پلاستیکی هنگام شروع بذر به گلدان های سفالی ترجیح داده می شوند، زیرا رطوبت را به طور مداوم حفظ می کنند. ظروف عریض و کم عمق هم از ازدحام بیش از حد نهال ها و هم از رطوبت بیش از حد اطراف ریشه های شکننده و جوان جلوگیری می کند. گیاهانی که هنگام پیوند از اختلال ریشه رنج می برند بهتر است در ظروف کوچک و جداگانه مانند بسته های سلولی یا سینی های پلاگین کاشته شوند.
ظروف پلاستیکی بازیافتی مانند وان خالی ماست یا مارگارین نیز به خوبی کار می کنند، به شرطی که کف آن را برای زهکشی سوراخ کرده باشید.مهم نیست از چه نوع ظرفی استفاده می کنید، باید تمیز و عاری از عوامل بیماری زا باشد. برای ضدعفونی کردن ظرف، آن را به مدت 15 دقیقه در محلول سفید کننده 10 درصد خیس کنید و بگذارید در هوا خشک شود.
نگهداری از نهال
آشنایی با روشهای نگهداری از نهال
پس از انتخاب عمق مناسب برای نهال آشنایی با روشهای نگهداری از آن به منظور دستیابی به نتایج مطلوب بسیار حائز اهمیت است.
آبیاری منظم و دورهای
آبیاری نهال به صورت منظم برای رشد نهال و نگهداری از آن ضروری است. آبیاری باید به گونهای انجام شود که خاک از رطوبت کافی برخوردار باشد. چرا که خیس بودن بودن خاک به صورت دائم میتواند به از بین رفتن نهال کمک کند.
محل مناسب کاشت
برای نگهداری بهتر از نهال به ویژگیهای مختلف محل کاشت مانند خاک مناسب و نور کافی دقت کنید. هر چه محیط پر نورتر باشد، نهال رشد بهتری خواهد داشت.
هرس کردن
هرس کردن عبارت است از حذف یک یا چند شاخه از نهال که به رشد بهتر نهال کمک میکند. این کار معمولا یک الی چند هفته پس از کاشت نهال صورت میگیرد.
هرس کردن بعد از کاشت نهال
کوددهی
کوددهی به منظور تامین عناصر معدنی و نیازهای تغذیهای نهال صورت میگیرد. این موضوع به ویژه در 24 ماه نخست کاشت نهال جهت نگهداری بهتر حائز اهمیت است.
حذف علفهای هرز
برای نگهداری از نهال کنترل با سم پاشی و بین بردن علفهای هرز نیازمند توجه است. این علفها با جلوگیری از رسیدن مواد معدنی به ریشه میتوانند فرایند رشد نهال را مختل کنند.
سخن پایانی
انتخاب عمق مناسب برای کاشت نهال با سرعت رشد و باردهی آن ارتباط مستقیمی دارد. در واقع عمق مناسب با فراهم کردن شرایط مناسب برای ریشه نهال، کیفیت رشد آن را تضمین میکند. به طور کلی عمق مناسب کاشت برای هر نهال بسته به نوع آن متفاوت است. علاوهبراین عوامل دیگری مانند نوع خاک نیز در تعیین عمق مناسب برای کاشت نقش دارند.