به طراحی , اجرا و نگهداری فضای سبز گروه آیسان خوش آمدید

آب خاکستری و کاربرد های آن

کاربردهای آب خاکستری

امروزه با افزایش گازهای گلخانه ای و آلودگی های انسانی در زمین باعث تغییرات اقلیمی و جوی زمین شده است. این تغییرات موجب گرم شدن و بروز خشکسالی و کم آبی زمین شده است. با توجه به بروز مشکلات کم آبی انسان ها به فکر راه اندازی سیستم ها و ترفند هایی برای صرفه جویی در مصرف آب شده اند که یکی از رایج ترین روش ها استفاده از آب خاکستری است. همانطور که می دانید آب مایه حیات است و از مهمترین عناصر موجود در زمین است که بدون آن زندگی امکان پذیر نیست.

به همین دلیل موضوع صرفه جویی در آب از مسائل مهمی است که باید در زندگی به آن توجه کرد. سیستم های متنوع و زیادی در حال حاضر برای تصفیه، بازچرخانی و استفاده مجدد از آب ها وجود دارند که امروزه می توان از آنها استفاده کرد. در ابتدا برای اینکه بتوانیم از سیستم بازچرخانی آب استفاده کنیم باید بدانیم که چه نوع آب هایی را می توانیم بازچرخانی کنیم و دوباره از آن ها در برخی کارهای روزمره خود استفاده کنیم.

آب شرب، آب خاکستری، آب سیاه
انواع آب

معرفی انواع آب ها

آب ها از لحاظ قابل استفاده بودن به سه دسته تقسیم می شوند که به آن ها آب شرب، آب خاکستری و آب سیاه گفته می شود. آب شرب یا همان آب های لوله کشی شهری برای استفاده روزانه در پخت و پز و شستشو و …  استفاده می شوند و قابل استفاده برای نوشیدن هستند.

پسماند های آب شرب در برخی استفاده های روزانه که امکان بازچرخانی آن ها وجود دارد مانند استفاده در شست و شوی ظروف و لباس ها، حمام، روشویی و … در کل استفاده آب در اکثر موارد در خانه و دیگر مکان ها به غیر از استفاده آن در توالت قابل بازگردانی است و به پسماند این آب ها آب خاکستری گفته می شود. به پسماند آب های استفاده شده در توالت که به فاضلاب ختم می شود و غیر قابل بازچرخانی است را آب سیاه می گویند.

حال که با انواع آب  و موارد استفاده آن ها آشنا شدیم و فهمیدیم که از چه آب هایی برای بازچرخانی می توانیم استفاده کنیم که به آن آب خاکستری گفته می شود. وقت آن رسیده تا با پروسه تصفیه و بازچرخانی آب خاکستری و موارد استفاده آن بیشتر آشنا شویم و بتوانیم در این امر مهم سهیم باشیم و برای صرفه جویی در آب و جلوگیری از کم آبی به نوبه خود قدمی برداشته و وظیفه انسانی خود را در این موضوع مهم به انجام برسانیم.

آبیاری فضای سبز
آبیاری فضای سبز با آب خاکستری

موارد استفاده از آب خاکستری در فعالیت های روزانه

از آب خاکستری در موارد زیادی می توان استفاده کرد که این کار موجب صرفه جویی زیادی در میزان آب مصرفی ما خواهد شد. چند مورد از پر استفاده ترین موارد آب خاکستری را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

آبیاری فضاهای سبز با آب خاکستری

امروزه بسیاری از مردم در محیط خانه و حتی محل کار خود اقدام به طراحی و اجرای فضای سبز کرده اند تا محل زندگی و کار خود را با و گل ها و گیاهان انرژی ببخشند و از انرژی های منفی دور کنند قطعا داشتن فضای سبز نیاز به مصرف آب زیادی برای آبیاری گیاهان دارد و کسانی که به فکر ایجاد فضای سبز هستند دغدغه میزان مصرف آب هم دارند.

امروزه تصفیه آب ها به کمک آبیاری فضاهای سبز آمده است. استفاده از آب های خاکستری برای آبیاری گل ها و گیاهان علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب یک سیستم آبیاری فضای سبز برای شما ایجاد می کند که شما می توانید به راحتی با راه اندازی سیستم تصفیه آب در محل فضای سبز و مجهز کردن آن به سیستم آبیاری قطره ای به راحتی فضای سبز خود را آبیاری کنید. همچنین قابل ذکر است که اگر قصد ایجاد فضای سبز را دارید استفاده از مشاوره گیاه پزشکی برای ایجاد فضای سبزی اصولی برای شما کارآمد خواهد بود.

شستشوی ماشین، پارکینگ و حیاط

شستشوی ماشین، پارکینگ و حیاط از آن دسته شستشو هایی است که مصرف آب زیادی دارد و نیازی نیست که برای شستشوی آن ها از آب شرب استفاده کرد. به همین دلیل در چنین شستشو هایی می توان از آب خاکستری استفاده کرد و در مصرف آب صرفه جویی کرد .

استفاده در سیفون توالت

سیفون توالت ها یکی از موارد مصرف آب است که استفاده آب شرب در این مورد هدر دادن آب شرب به معنای واقعی است که با یک بار استفاده از سیفون چند لیتر آب شرب را به طور مستقیم به چاه فاضلاب روانه می کنیم. برای جلوگیری از هدر رفتن آب شرب در استفاده از سیفون می توانیم با استفاده امکانات پیشرفته آب خاکستری را جمع آوری کرده و در این مورد استفاده کنیم.

 

مزایای استفاده از آب خاکستری

 

  • جلوگیری از هدر رفتن آب و صرفه جویی در مصرف آب
  • جلوگیری از بروز مشکلات کم آّبی
  • آبیاری فضای سبز و زمین های کشاورزی با آب بازچرخانی شده
  • صرفه جویی در هزینه های پرداختی آب شرب
موارد استفاد از آب خاکستری
مزایای استفاده از آب خاکستری

مراحل سیستم تصفیه آب خاکستری

تصفیه آب های خاکستری به دو دسته کلی یعنی تصفیه فیزیکی و تصفیه شیمیایی تقسیم می شود که هر کدام از آن خا نیز خود به مراحل مختلف تصفیه تقسیم می شوند

تصفیه فیزیکی آب های خاکستری

تصفیه  فیزیکی به آن مرحله از تصفیه گفته می شود که آب توسط فیلتر هایی عبور داده می شوند و ذرات معلق در آن ها و ناخالصی های آن از آب جدا می شود. در ادامه مراحل مختلف تصفیه فیزیکی آب خاکستری را بررسی می کنیم.

مرحله ی اول : جدا سازی سیستم دفع پساب ها

برای بهره برداری از آب خاکستری خانه، محل کار و  یا هر محل دیگری که قصد دارید از آب خاکستری آن استفاده کنید باید در مرحله اول  سیستم دفع فاضلاب آن از همدیگر جدا شوند یعنی سیستم دفع فاضلاب توالت از حمام، روشویی و ظرفشویی و … از همدیگر جدا شوند زیرا همانطور که گفتیم آب های دفعی از فاضلاب توالت ها آب سیاه محسوب می شوند و برای تصفیه و استفاده مناسب نیستند.

مرحله ی دوم: ته نشینی

تصفیه در چند روش و مراحل مختلف صورت می گیرد که مرحله دوم آن ته نشینی می باشد. در این مرحله آب های خاکستری جمع آوری می شوند و در مخزن هایی جمع آوری می شوند تا آب ساکن و بدون حرکت شود. در این مرحله ذرات معلق و ناخالصی های آب به مرور زمان ته نشین می شوند و می توان ذرات ناخالصی های آب را از آن جدا کرد.

مرحله ی سوم: استفاده از فیلتر های مختلف برای تصفیه

در تصفیه آب خاکستری از دو نوع فیلتر شنی و فیلتر ممبران استفاده می شود که برای جداسازی ذرات بسیار ریز و معلق در آب بسیار کارآمد می باشد. فیلتر شنی فیلترهایی هستند که به وسیله ماسه و شن و سیلیس که در آن ها وجود دارد هنگام عبور آب از آن ها ذرات معلق و ناخالصی های آب را تصفیه می کند. فیلتر های ممبران نیز فیلتر هایی هستند که در آن از الیاف و  رشته هایی استفاده می شود در به صورت منسجم در کنار هم قرار می گیرند و با عبور آب از آن ها ذرات معلق در آب را به صورت فیزیکی تصفیه می کنند.

تصفیه آب خاکستری
تصفیه فیزیکی و شیمیایی آب خاکستری

تصفیه ی شیمیایی آب های خاکستری

در این قسمت از تصفیه آب های خاکستری که به آن تصفیه شیمیایی می گویند برای از بین بردن میکروب ها و باکتری و دیگر میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده می شود که شامل مراحل مختلف می باشد.

استفاده از اشعه UV برای تصفیه آب

استفاده از اشعه UV روش های معمول برای تصفیه آب می باشد که بر خلاف تصور عموم هیچ ضرری برای سلامت انسان ندارد و می توان به راحتی با تاباندن اشعه UV به آب عوامل بیماری زای آب را از بین برد. زیرا همانطور که میدانید اشعه UV بر روی میکروب ها و باکتری ها تاثیر گذاشته و آن ها را نابود می کند.

استفاده از کلر در تصفیه

همانطور که میدانید کلر یک ماده برای تصفیه آب می باشد که حتی برای تصفیه و گندزدایی آب شرب نیز از آن استفاده می شود. کلر این ماده ارزان قیمت می تواند گزینه ی مناسبی برای از بین بردن عوامل بیماری زای آب و گند زدایی آن باشد و به راحتی با اضافه کردن کلر به آب خاکستری می توانید آن را تصفیه کنید و با بازچرخانی آب در دیگر مصارف خود آن را استفاده کرده و در مصرف آب صرفه جویی کنید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *