به طراحی , اجرا و نگهداری فضای سبز گروه آیسان خوش آمدید

کودهای حیوانی

کود حیوانی

کودهای حیوانی

کودهای حیوانی نقش مهمی در صنعت باغبانی و کشاورزی ایفا می کنند. این کودها که از فضولات حیوانات به دست می آیند، یک منبع آلی ارزشمند برای باغچه های خانگی نیز محسوب می شوند. کود حیوانی نه تنها مواد مغذی اولیه ای مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و مواد ریز مغذی مورد نیاز گیاه را فراهم می کند، بلکه منبع سایر مواد آلی مفید نیز می باشد و ساختار خاک را اصلاح می کند.
افزایش مواد آلی در خاک باعث بهبود ساختار خاک، افزایش توان نگهداری آب در خاک های شنی و بهبود زهکشی در خاک های رسی می شود. کود حیوانی همچنین با رهاسازی آهسته مواد مغذی، باعث رشد موجودات مفید درون خاک می شود. کودهای حیوانی معمولا از فضولات حیواناتی مانند گاو، گوسفند، اسب و پرندگان تهیه می شود.

این کودها به تنهایی یا همراه با کمپوست به خاک اضافه می شوند و با افزودن عناصر مغذی به خاک، آن را بهبود می بخشند. اما باید توجه داشت که استفاده بی رویه و افراطی کود نیز به خاک و گیاه آسیب می رساند. افزایش نمک در خاک، کاهش جریان روانآب ها و رشد بی رویه گیاهان از نتایج افزودن بی رویه کود به خاک به دست می آید.

نکته مهم: هیچگاه از کودی که از فضولات سگ و گربه به دست آمده، در باغچه سبزیجات کاری شده و به ویژه دارای صیفی جاتِ ریشه ای استفاده نکنید.

انواع کودهای حیوانی

 

انواع کودهای حیوانی

کودهای حیوانی به چهار دسته کود اسبی، کود گاوی، کود مرغی با منشا پرندگان و کود گوسفندی تقسیم می شوند.

*کود اسبی کودی خشک با درصد زیادی ازت و سرعت تجزیه بالاست و جزو کود های گرم محسوب می شود. از این کود برای چمن کاری و گل و گیاهانی که عمر کوتاه و رشد بالایی دارند، می توان استفاده کرد.

*کود گاوی کودی سرد و دارای رطوبت بالاست و به این دلیل بستر تجزیه کندی دارد و بهتر است در فصول گرم از آن استفاده شود.

*کود گوسفندی کود گرم و خشکی است که باعث گرم شدن خاک می شود. این کود املاح مغذی خوبی دارد و در فصول سرد استفاده می شود.

*کود مرغی با منشا پرندگان، کودی بسیار قوی با منابع غذایی غنی است که نمی توان آن را به تنهایی استفاده کرد و حتمن باید آن را با کودهای حیوانی دیگر ادغام کرد تا اثرگذاری بهتری داشته باشد.

 

زمان استفاده از کود حیوانی

به طور کلی کودهای حیوانی را می توان در سه فصل پاییز، زمستان و بهار استفاده کرد.

بهترین زمان استفاده از کودهای حیوانی پاییز است؛ به این خاطر که به دلیل بارندگی برف و باران در این فصل و رسیدن آب و رطوبت به کود و خاک در طول پاییز تا بهار، روند ادغام خاک و کود، بهتر انجام می شود. در نتیجه تجزیه بهتری صورت خواهد گرفت و در فصل بهار خاک مناسبی برای گل و گیاهان به دست می آید.

 

زمان استفاده از کود حیوانی

 

مزیت اضافه کردن کمپوست به کود حیوانی

کمپوست طیف وسیعی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه را در خود دارد. اضافه کردن کمپوست به کود در فصل رشد گیاه یکی از روش های تقویت خاک است.

کمپوست به تجزیه کود کمک می کند. انتقال بیماری در کودی که کمپوست دارد، به مراتب کمتر می شود، به خصوص اگر خاک حرارت 140 درجه ببیند. اگر کود حیوانی آماده خریداری می کنید، از داشتن کمپوست در آن اطمینان حاصل کنید.
خاک غنی شده با کمپوست کود را بهتر حفظ می کند. کمپوست خاک های اسیدی و قلیایی را خنثی می کند و سطح pH خاک را به حد مطلوب برای در دسترس بودن مواد مغذی گیاهان می رساند.

افزایش باروری خاک، افزایش میزان نگهداری خاک در آب، بهبود آمیخته شدن کود با خاک و خواص بیولوژیکی، کاهش بوی بد کود و نابودی تخم های مگس طی تجزیه بیولوژیک از مزایای ادغام کمپوست در کود و خاک می باشد. تعداد زیادی از بذرهای علف هرزی که در کود حیوانی ممکن است وجود داشته باشد، طی ادغام کمپوست به خاک از بین می روند. همچنین کمپوست حجم کود را به میزان 50 درصد کاهش می دهد که این باعث صرفه جویی در هزینه حمل و نقل نیز خواهد شد.

 

نحوه آزاد شدن نیتروژن کود در خاک

نیتروژن موجود در کود حیوانی به یکباره در گیاهان آزاد نمی شود، بلکه بخشی از آن در ترکیبات ارگانیک مسدود می شود. نیتروژن طبیعی پس از تجزیه ترکیبات آلی توسط موجودات میکروسکوپی موجود در خاک، در دسترس گیاه قرار می گیرد که این پروسه به مرور در طول یک سال اتفاق می افتد.

مقدار واقعی این تغییر به حیوانی ارتباط دارد که از آن کود گرفته شده است. به طور کلی حدود 30 تا 50 درصد نیتروژن ارگانیک در یک سال اول به دست می آید و مقدار آن پس از یک سال به تدریج کاهش می یابد.

 

نحوه آزاد شدن نیتروژن کود در خاک

 

استفاده از کودهای حیوانی تازه مفید است یا مضر؟

کود تازه ممکن است حاوی مقادیری بذر علف هرز باشد که به مرور در خاک رشد کرده و مشکل ساز خواهد شد. کود اسب معمولن به داشتن بذرهای علف هرز معروف است. به این دلیل که اسب ها مانند سایر حیوانات هرآنچه که می خورند را هضم نمی کنند و بذرها از دستگاه گوارش اسب رد شده و همانگونه دفع می شوند.

به دلیل پتانسیل انتقال میکروب های بیماری زا در انسان، کودهای تازه هرگز نباید در پرورش میوه جات و سبزیجات استفاده شوند.

چنانچه در حال کشت محصولاتی مانند هویج، چغندر یا سیب زمینی و … هستید که قسمت خوراکی آن در تماس با خاک است، حداقل چهار ماه قبل از برداشت بایستی از کودهای تازه استفاده کنید. در سایر محصولات خوراکی این روند باستی سه ماه پیش از برداشت صورت بگیرد.

 

انتقال بیماری از کود به انسان

انتقال بیماری از طریق کود به انسان امکان پذیر است. اگرچه این مطالعات به صورت گسترده درباره کودها و باغچه های خانگی انجام نشده است. بیماری های ثبت شده از طریق کود به انسان مانند سالمونلا، لیستریا و E.coli0157:H7 و همچنین انگل هایی مانند کرم روده، کرم نواری در کودهای حیوانی وجود دارند و قابل انتقال به انسان نیز هستند.

 

نکاتی برای استفاده از کود حیوانی تازه

خطر انتقال بیماری از کود حیوانی به انسان همیشه وجود دارد، اما با انجام اقدامات پیشگیرانه می توان مانع این خطرها شد برای انجام این کار شما عزیزان میتوانید از مشاوره گیاه پزشکی مجموعه ما بهره مند شوید

 

*از کود حیوانیِ تازه استفاده نکنید

جدا از خطر انتقال آلودگی، کود تازه میزان بالایی نیتروژن و آمونیاک دارد که می تواند ریشه گیاه را بسوزاند و حتی جلوی جوانه زنی را بگیرد. اگر کود متعلق به یک حیوان گیاهخوار باشد، احتمالن پر از بذرهای علف هرز است که این علف ها جلوی جوانه زنی را می گیرند.

اگر می خواهید از کود تازه استفاده کنید، بلافاصله پس از کاشت گیاه این کار را نکنید. 120 روز پیش از برداشت محصولاتی که در تماس با خاک هستند مانند هویج، سیب زمینی، چغندر و همینطور محصولاتی که روی خاک هستند مانند کاهو، اسفناج، کدو و … از این کود استفاده کنید. برای سبزیجات و صیفی جاتی که از خاک فاصله دارند نیز 90 روز پیش از برداشت از کود تازه استفاده کنید.

گروه طراحی فضای سبز آیسان خلیلی  با داشتن تجربه و دانش کافی در حوزه فضای سبز و گیاه پزشکی، آماده ارائه خدمات حضوری و مجازی به شما مشتریان عزیز می باشد.

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها